Nane (mentha) :
Ballıbabagiller familyasından; nemli yerlerde
yetişen, genellikle tüylü ve çok kokulu otsu bir
bitki cinsidir. Başak biçiminde beyaz, pembe
veya morumsu çiçekleri vardır. Güzel
kokuludur.
Faydası : Hazmı kolaylaştırır. Gaz
söktürür. Karaciğer yetersizliğini giderir.
Safra akışını düzenler. Mide ağrılarını keser.
Bağırsak spazmını giderir. Nefes almayı
kolaylaştırır. Astım, grip, bronşit ve öksürükte
faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Sükunet
verir. Heyecanları ve korkuyu yatıştırır.
Kusmaları önler. Migren, uykusuzluk ve baş
dönmelerinde faydalıdır. El ayak titremesi, dil
tutukluğu, felç ve uykusuzlukta kullanılır.
Kalbi kuvvetlendirir. Sinirsel kalp
çarpıntılarını keser. Erkeklerde ruhsal kaynaklı
iktidarsızlığı giderir. Anne sütünü artırır.
Aybaşı kanamalarının muntazam ve ağrısız
olmasını sağlar. Sütle şişen memelerin şişini
indirir. Soğuk algınlığında faydalıdır. Bağırsak
solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur.
İdrar söktürür. Mide ülseri ve gastrit olanlar
fazla kullanmamalıdır. Şekercilik, likörcülük,
lavantacılık ve eczacılıkta
kullanılır.
nişasta (starch) : Buğday, arpa, yulaf, pirinç, mısır gibi tahılların tanelerinden ve patatesten özel yöntemlerle elde edilen unumsu bir maddedir. Sıcak suda nişasta peltesi denilen jelatinimsi bir kütle haline gelir.
Faydası : Güzellik maskelerinde,
eczacılıkta ve çamaşırları kolalamakta
kullanılır. Aynı zamanda iyi bir besindir.
Tentürdiyot zehirlenmesinde çok faydalıdır.
Lapası deri ve göğüs hastalıklarında kullanılır.
İltihapları giderir. Cilt hastalıklarında
kaşıntıları keser. Banyo suyuna karıştırılıp
yıkanılırsa cildi yumuşatır.
Okaliptus (sıtma ağacı) : Mersingiller familyasından; Anavatanı Avusturalya olan, her zaman yeşil bir ağaç cinsidir. Bazılarının boyu 150 m'ye ulaşır. Ender olarak ağaçcık şeklinde bulunur. Çiçekleri beyaz-sarı veya kırmızı renktedir. Meyvesi tepeden 4-5 yarıkla açılan kapsüldür. Odunu sert ve reçinelidir. Yapraklarında uçucu yağ, reçineler, acı madde ve tanen vardır. Uçucu yağı çok miktarda sineol taşır. Yurdumuzda Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir. 160'dan fazla türü vardır.
Faydası : Öksürüğü keser. Solunum
yolları hastalıklarında faydalıdır. Boğaz ve
burun iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır.
Nezlede faydalıdır. Ateşi düşürür. Vücudu
kuvvetlendirir. Bronşite ve diğer solunum
yolları hastalıklarında faydalıdır. İdrar
yollarını temizler. Astım ve Veremde faydalıdır.
Sıtmanın önünü alır. Basur memelerinden
kaynaklanan şikayetleri giderir.
ökseotu (gökçe) : Ökseotugiller familyasından; genç sürgünleri yeşil, ufak çalı halinde bir bitkidir. Adi ökseotu ve Zeytin ökseotu yurdumuzda doğal olarak yetişir. Yapraklarında tanen, urson, inosit, saponin ve viscine adı verilen gayet yapışkan, elastiki, yumuşak bir reçine vardır.
Faydası : Yüksek tansiyonu
düşürür. Nabzı yükseltir. Kalbin atışlarını
artırır. Damar kireçlenmesinde faydalıdır. Sara
ve Akciğer kanamalarında kullanılır. Spazmları
giderir. Hazmı kolaylaştırır. Fazla kullanıldığı
takdirde zararlıdır. Bilinci uyuşturur.
Adaleleri zayıflatır ve ishal yapar.
pancar (beta vulgaris) : Ispanakgiller familyasından; ince köklü, bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir. Yem pancarı, sebzelik pancar ve şeker pancarı gibi çeşitleri vardır.
Kırmızı pancarın kökleri toparlak
bir yumru şeklindedir. Sebze olarak kullanılır.
Şeker pancarının kökleri toparlak bir yumru
şeklindedir. İçeriğinde sakaroz
vardır.
Faydası : Kırmızı pancar,
Karaciğer'in muntazam çalışmasını sağlar. İdrar
söktürür. Kansızlığı giderir. Şeker hastalığı ve
vereme karşı korur. Mide ve bağırsakları
kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır. Vücudu
kuvvetlendirir.
papatya (matricaria chamomilla) : Bileşikgiller familyasıından; Nisan-Eylül aylarında çiçek açan, 25 cm kadar boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli çiçek vardır. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler vardır. Meyvesi sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.
Faydası : Ateşi düşürür. Ağrıları
keser. Spazm çözer. Terletir. Sinirleri
yatıştırır. Bağırsak gazlarını giderir. Vücuda
rahatlık verir. Boğaz bademcik ve diş etlerinin
iltihaplarını giderir. Bel ve baş ağrılarını
geçirir. Saçları sarartmak için de
kullanılır.
Papatyayağı spazm giderir.
Ağrıları dindirir. Mikropları öldürür. Sinirleri
yatıştırır.
patates (solanum tuberosum) : Patlıcangiller familyasından; yer altındaki yer altındaki yumruları yenen otsu bir bitkidir. Yeşil kısımlarında, renksiz filizlerinde ve yeşilimsi yumrularında Solanin denilen bir madde vardır. İçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri bulunur.
Faydası : Şeker hastalarına
faydalıdır. Susuzluğu giderir. Mide ve
Onikiparmak ülserinde yararlıdır. Karaciğer
şişliğini giderir. Safra akışını kolaylaştırır.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı
olur. Damar sertliğine faydalıdır. Sert bir şey
yutulduğunda yabancı maddenin zarar vermeden
çıkmasını sağlar. El ve ayak çatlaklarında
faydalıdır. Skorbüt hastalığını önler. Kandaki
şeker seviyesini düşürür. Kanı temizler. Kansere
karşı korur.
patlıcan (badincan) : Patlıcangiller familyasından; kalın saplı, uzunca yapraklı, iri mor meyveli, bir yıllık otsu bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır. İçeriğinde A vitamini, fosfor ve bazı esanslar vardır.
Faydası : Kansızlığı giderir.
Karaciğer ve Pankreasın muntazam çalışmasını
sağlar. İdrar söktürür. Kilo vermeye yardımcı
olur. Böbrek yanması ve ağrısını keser.
Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntısını giderir.
Cilt hastalıkları, şeker, mide bağırsak ve
karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar
patlıcan yememelidir.
pazı (yabani ıspanak) : Ispanakgiller familyasından; kırlarda kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Yaprakları iri ve çok, kökleri dallı ve az etlidir. Yapraklarında bol miktarda A ve C vitamini vardır.
Faydası : İdrar söktürür.
İdrayollarında hissedilen yanmayı giderir.
Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir.
Yaprakları yanık, apse, şişlikler ve basur
memelerinden doğan şikayetleri
giderir.
peygamberçiçeği (mavi kantoron) : Bileşikgiller familyasından; özellikle ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında yetişen bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir.
Faydası : İştah açar. İdrar
söktürür. Nikris hastalığında faydalıdır.
Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcı olur.
Bazı göz hastalıklarında kullanılır. Ağrıları
keser. Vücutta biriken zehirli maddelerin
atılmasını sağlar. Fazla miktarda kullanıldığı
zaman kalbe zarar verir.
pırasa (allium porrum) : Zambakgiller familyasından; sebzelik bir bitkidir. Soğanı uzun ve göbeklidir. Yazın ürün almak için ilk baharda veya güz aylarında; kış mevsiminde ürün almak için ise yaz aylarında ekilir. Yurdumuzda kamış pırasası ve kara pırasa denilen çeşidi çok yetiştirilir.
Faydası : İdrar söktürür. Şurubu
göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. İştahsızlığı
giderir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği,
böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda
faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların
düşürülmesine yardımcı olur. Suyu yüzdeki
sivilce ve lekelere faydalıdır. Sinirleri
kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Basur
memeleri için faydalıdır. Arı sokmasında da
kullanılır.
portakal (citrus aurantium var) : Turunçgiller familyasından bir ağaçtır. Boyu 2-10 m arasında değişir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlıdır. Meyvesi C vitamini bakımından zengindir. Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur. Kabuklarından portakal esansı elde edilir. Eczacılıkta ve gıda sanayiinde kullanılır. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır.
Faydası : Çiçeklerinin
kaynatılmasıyla elde edilen su, spazm giderir.
Kabuklarından yapılan şurup ise, mide
hastalıklarında kullanılır. Damar sertleşmesini
ve felci önler. Soğuk algınlığı, grip ve nezlede
faydalıdır. Yorgunluğu ve sinir bozukluğunu
giderir. Cildin güzel olmasını sağlar.
Kansızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır.
Karaciğeri çalıştırır ve safra ifrazatını
artırır. Ateşi düşürür. Nekahat devresini
kısaltır. Vücuda enerji verir. Şeker hastalarına
faydalıdır. Susuzluğu giderir. Zayıflatıcıdır.
Mide hastalıklarından şikayet edenler portakal
yememelidir.
raziyane (rezene)
: Maydanozgiller familyasından; Ege ve Akdeniz
bölgesinde yetiştirilen 2 veya çok yıllık otsu
bir bitkidir. Boyu 1-1,5 metre kadardır.
Yaprakları saplı, almaşık dizilişli ve
tüysüzdür. Gövdesi dik, silindir şekilli ve
tüysüzdür. Sarı renkli çiçekleri şemsiye
görünümündedir. Meyveleri silindirik, 11
milimetre kadar boyunda ve 4 milimetre kadar
kalınlıktadır. Renkleri yeşilimsi esmerdir.
Meyveleri, müsilaj, şeker, nişasta, tanen sabit
ve uçucu yağ taşır. İlaçlarda tohumları ve kökü
kullanılır.
Faydası : Mide ve bağırsak
gazlarını giderir. Sinirleri ve ağrıları
yatıştırır. İştahi açar. İdrar söktürür. Anne
sütünü artırır. Boğmaca, dalak hastalıkları ve
idrar zorluğunda faydalıdır. Kansızlığı giderir.
Kan çıbanı ve göz zafiyetinde de kullanılır.
Kalp hastalıkları, romatizma ve üremide
faydalıdır. Bronşları boşaltır.
roka (eruca sative) : Turpgiller familyasından; sapı tüylü, 40 cm kadar boyunda bir bitkidir. Çiçekleri sapın ucundadır. Rengi beyaza çalar, üzeri mor damarlıdır. Çok kokuludur. Yaprakları almaşık dizilişlidir.
Faydası : İdrar söktürür. Karında
biriken suyu boşaltır. Kanın temizlenmesine
yardımcı olur. Sıtma ateşini düşürür. Mafsal
iltihaplarını giderir. Karaciğer ve dalak
hastalıklarında faydalıdır. Safrayı boşaltır. Karaciğer ağrısını giderir.
İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
tarçın (cinnamomum) : Defnegiller familyasından; anayurdu Güney ve ve Güneydoğu Asya olan, yaprak dökmeyen kokulu bir ağaçtır. Yaprakları derimsi ve genellikle üç damarlıdır. Birçok türü vardır. Kabuğu baharat olarak kullanılır.
Faydası : Ruhi sıkıntıları
giderir. İştah açar.
Hazmı kolaylaştırır. İshali keser. Mide
tembelliğini giderir. Vücudun direncini artırır. Bağırsak
solucanlarının dökülmesine yardımcı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder